בניה קלה

אחד התחומים שהופכים ליותר ויותר פופולאריים בישראל בשנים האחרונות הוא התחום בניה קלה ושל איכות הסביבה בישראל. עדות לכך ניתן למצוא במתקני המחזור הרבים שנמצאים בכל פינת רחוב, בחוקים שמועברים חדשות לבקרים בכנסת ואפילו בתחום לא צפוי לחלוטין – שיפוצים.

פרויקטים רבים של נדל"ן מוקמים היום בשיטות אקולוגיות כמו בניה ירוקה וזהו הנושא של טקסט קצר זה.

כאשר אומרים בניה קלה מתכוונים לבניה בה החתכים האופייניים של המחיצות הפנימיות וקירות החוץ במבנה או בחלקים שלו הינם בעלי משקל שקטן מ 50 ק"ג למטר מרובע.

שמות נוספים של בניה קלה הם למשל בניה מתועשת או בניה מודולרית. תנאי נוסף שיזכה את התהליך בתואר של בניה קלה הוא שהחתכים האופייניים של הרצפות או של התקרות יהיו בעלי משקל ליחידת שטח שקטן מ 250 ק"ג למ"ר. מדובר על טכניקה שקיימת בישראל כבר קרוב לארבעים שנים, אבל רק לאחרונה השימוש בה תפס כמו אש בשדה קוצים. בארה"ב ובאירופה היא נפוצה מאוד כבר שנים רבות.

היתרונות של בניה קלה


בניה קלה טומנת בחובה לא מעט יתרונות. ראשית בניה קלה למגורים מהירה הרבה יותר מכל סוג אחר של בניה. היא מתבצעת תוך זמן קצר יחסית, דורשת פחות משאבים של כוח אדם ובמידה ומדובר על שיפוצים, אז דיירי הבית לא צריכים לעזוב את המבנה לצורך ההרחבה שלו. בשיטת הבניה הקלאסית עושים שימוש ביציקות בטון על מנת ליצור את שלד המבנה וביניהן בלוקים עם מילוי בטון. מדובר על תהליך ארוך שמערב אנשי מקצוע רבים ומכונות כבדות כגון טרקטורים לחפירות, דחפורים, מערבלי בטון וכיו"ב. וזאת מבלי לכתוב מילה על המנופים שצריכים להרים את חומרי הגלם הכבדים לגובה רב.

בתחום של בניה קלה שלד המבנה לא עשוי מבטון אלא מאלומיניום או מפלדה. המילוי של חללי השלד הוא לא בטון אלא פנל אלומיניום בעל יכולת בידוד מצוינת שהינו בעובי של בין 7.5-15 ס"מ. זה האחרון ממולא בחומר בשם פוליסטירן מוקצף שתורם הן לחיזוק הפנל והן לבידוד הטרמי. הפנלים שעשויים מאלומיניום הופכים בניה קלה לבניה מהירה מאין כמוה ומצמצמים עלויות מיותרות. בנוסף מדובר על כך כי בניה קלה היא גם בניה נקייה. באתרים בהם דוגלים בשיטות של בניה ירוקה כמעט ואין אבק באוויר וכמו כן לא תראו באזור כמויות אדירות של כוח אדם. אין שימוש בכלים מרעישים וזיהום האוויר כמעט ולא קיים. שיטה מנצחת לכל הדעות.


בניה קלה ומודולרית


יתרון אחד שלא הזכרנו הוא עיקרון המודולריות. בניה קלה מאפשרת למשל לבתי עסק מתחום המזון והמשקה להוסיף חלקים מסוימים ולהרחיב את שטח העסק לתקופת החורף ולהסיר אותם למשך תקופת הקיץ. בבוא הזמן, כאשר יחזור החורף, ניתן להרכיב מחדש את החלק שהוסר בסיום החורף הקודם וחוזר חלילה.

בנייה קלה